Information

”Att Svika ett folk” är berättelsen om Afrikas sista koloni – om 40 år av dammig väntan och en bortglömd kamp för självständighet. Det är också en berättelse om stormaktsspel, svek och en svensk utrikespolitik som ger eko över Saharas sanddyner. Anna Roxvall och Johan Persson reser genom oändliga öknar, ockuperat land och ekande FN-korridorer. På vägen möter de ärrade gerillakrigare, väderbitna nomader och luttrade toppolitiker, när de tillsammans söker svar på vad det är som gör att ett helt folk gång på gång offras för realpolitiken – och vad som återstår när den sista diplomatiska dörren stängs.

Med 175 000 flyktingar fast i öknen och över 25 år av ockupation är konflikten om Västsahara en av de mest segdragna i vår tid. I egenskap av Afrikas sista koloni är det också en konflikt som engagerat Sverige sedan Olof Palmes dagar. I kulisserna bakom svårlösligheten döljer sig global maktkamp, terrorbekämpning, flyktingströmmar och värdefulla naturtillgångar. Men kanske är de gamla sanningarnas tid förbi. De svenska Socialdemokraterna har övergivit sitt löfte om att erkänna Västsahara och med Donald Trump i Vita huset hotar nu USA med att lägga ner hela FN:s fredsbevarande insats. Med tiotusentals frustrerade ungdomar som kräver förändring kan detta bli gnistan som utlöser Nordafrikas nästa krig.

I boken »Att svika ett folk« möter författarna människor som har fått se sina rättigheter malas till grus i fyra decennier. Parallellt gräver de ned sig i den svenska kursändringen i Västsaharafrågan. Resultatet är ett närgånget reportage i text och bild där sanden och frustrationen knastrar mellan sidorna.